Gluteeniton suklaakakku

1 ½ dl sokeria
200 g tummaa suklaata
125 g voita
4 munaa
ripaus suolaa
¾ dl perunajauhoja

Kuorrutus:
150 g tummaa suklaata
25 g voita
1 dl kuohukermaa

Paloittele kattilaan suklaa ja voi. Mittaa joukkoon 1 dl sokeria.
Sulata hyvin miedolla lämmöllä samalla sekoittaen.
Siirrä kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä hetken ajan.
Voitele irtopohjavuoka (halk. 20 cm).
Erottele sillä välin valkuaiset ja keltuaiset.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi lopun sokerin kanssa.
Lisää joukkoon ripaus suolaa.
Lisää keltuaiset yksitellen ja koko ajan sekoittaen
hieman jäähtyneeseen suklaaseokseen.
Lisää myös perunajauhot.
Yhdistä valkuaisvaahto seokseen varovaisesti käännellen.
Kaada seos vuokaa ja paista n. 20-25 min 175 asteessa.
Kakku saa jäädä hieman kosteaksi sisältä.

Säilytä viileässä. Jos säilytät muutaman päivän, pakasta kakku.
Kuorruta kakku halutessasi. Kakun kuorrutus on parhaimmillaan,
kun se tehdään vasta tarjoilupäivänä.

Kiehauta kattilassa kuohukerma. Ota pois liedeltä ja
laita joukkoon pieneksi paloiteltu suklaa ja voi.
Sekoita sulanut massa tasaiseksi ja valuta kakun päälle.
Terhi

Tämä ohje löytyy myös kirjasta: Ruokatorstain joulu, 2010


Ruokatorstain joulu


Babben kirsikkakakku

TAIKINA:
200 g margariinia
2 dl sokeria
3 munaa
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
3 1/2 dl vehnäjauhoja

TÄYTE:
1 1/5 dl fariinisokeria
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä tai neilikkaa
1 1/2 dl kuutioituja punaisia kirsikoita

Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri vaahdoksi.
Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan.

Sekoita taikina tasaiseksi.

Sekoita keskenään kakun täytteeksi tulevat aineet.

Laita kerroksittain kakkutaikinaa ja täytettä
voideltuun ja korppujauhotettuun pyöreään vuokaan,
joka on halkaisijaltaan n. 20 cm.
Tee kaksi kerrosta.

Paista kakkua 175 asteessa 50-60 minuuttia
uunin alimmalla ritilätasolla.
Jos kakun pinta tummuu liikaa kypsymisen loppuvaiheessa,
peitä se leivinpaperilla.

Anna kakun jäähtyä muutama minuutti
ja kumoa se. Koristele halutessasi tomusokerilla.

Voit myös koristella sen kermavaahdolla
ja asetella päälle herkullisia kirsikoita.

Kakkuja & kahvikutsuja - leivontareseptejä Svinhuvudin suvun naisten kokoelmista

Lisää näyttäviä ja ja herkullisia leivontaohjeita
Svinhufvudin suvun nostalgisessa kakkukirjassa
Kakkuja ja kahvikutsuja.

Kirja on ihastuttava kokoelma Svinhufvudin suvussa
sukupolvelta toiselle siirtyneitä kakku- ja pikkuleipäreseptejä.
Mukana on myös tunnelmallisia muistoja suvun historiasta
sekä tekijän isovanhemmista ja heidän vanhemmistaan, Ukko-Pekasta ja Ellen Svinhufvudista.
Taina