Porkkana- ja lanttulaatikon ohjeet

Porkkanalaatikko

Reilu 1 kg porkkanoita tai
pakastettua porkkanasosetta
1,5 dl riisiä
1-2 rkl voita
1, 5 dl vettä
7,5, dl maitoa
2 munaa
4 rkl siirappia
1 tl suolaa
(0,5 tl muskottikukkaa)

Voiteluun:
1-2 rkl voita

Pinnalle:
2 rkl voita

Keitä puuro: Sulata voi ja kuumenna siinä riisit. Varo, ettei voi kärähdä.
Lisää vesi ja suola. Keitä kunnes vesi haihtuu.
Lisää maito kolmessa erässä ja sekoita säännöllisesti.
Kun puuro on sakeaa, hauduta sitä kannen alla.

Kuori ja paloittele porkkanat. Keitä porkkanat kypsiksi ja soseuta ne.
Jos käytät pakastettua porkkanasosetta, sulata sose.
Sekoita porkkanasoseeseen riisipuuro.
Lisää mukaan munat, siirappi, suola ja muskotinkukka.

Kaada seos 2-litraiseen voideltuun vuokaan.
Tasoita pinta ja lisää vielä rasva.
Kypsennä porkkanalaatikko 200-asteisessa uunissa, reilu 1 tunti.

Tämä ohje löytyy myös kirjasta: Kotilieden joulunaika
Kotilieden joulunaika

Terhi



Lanttulaatikko

noin 3 kg lanttuja
2 tl suolaa
3 rkl sokeria
2 tl pomeranssinkuorta
1½ tl inkivääriä
2 munaa
noin. 75 g voita
1½ dl siirappia
vajaa 5 dl kerma-maitoa
1½ dl korppujauhoja

Päälle:
voita
kanelia

Keitä lantut noin 3 tuntia ilman kantta (rikki haihtuu).
Survo lantut ja lisää muut aineet sekoittaen joukkoon.
Annostele vuokiin, lisää pintaan voinokareet ja hieman kanelia.
Paistetaan miedossa lämmössä (180 ºC) noin 2 h.

Tätä ohjetta ei löydy kirjasta, vaan tämä on sukuresepti.
Seija